مصاحبه با استاد سید محمد کاظم مرتضوی
استاد مرتضوی نفر اول سمت راست در کنار آناتولی کارپف قهرمان سابق شطرنج جهان
شاید بسیاری از ما اسامی قهرمانان شطرنج جهان مانند گری کاسپاروف و یا آناتولی کارپف را شنیده باشیم ولی مطمئنا اگر به ما بگویند که یک شطرنجباز رفسنجانی توانسته بر آناتولی کارپف قهرمان سابق شطرنج آنهم در زمان اوج این قهرمان غلبه کند شاید به این گفته به دیده تردید نگاه کنیم ….
آری صحبت از استاد سید کاظم مرتضوی متولد رفسنجان و از بهترین و با سابقه ترین بازیکنان و قهرمانان این رشته ورزشی است ،
استاد سید کاظم مرتضوی متولد ۱۳۲۵ رفسنجان ، فارغ التحصیل رشته جامع شناسی ، مسلط به زبان انگلیسی و فرانسه و دارای دهها عنوان و سمت در فدراسیون جهانی و کشوری شطرنج ،مولف و مترجم بیش ار دهها جلد کتاب و مسوول ماهنامه شطرنج ایران و مربی کنونی تیمهای ملی در رده های سنی و بازیکن و مربی تیم ملی ایران در سالهای پیش و مربی ۲ قهرمان زیر ۱۰ سال جهان آدریان لورا در فرانسه و سید جواد علوی در ایران .
آنچه می خوانید حاصل گفتگو با این استاد است که در ۲ مرداد ۱۳۹۱ و در محیطی دوستانه که استادبا تواضع کامل که از خصیصه های بارز این عزیز است ، به سوالات ما پاسخ داده اند .
حجت بهروزی دبیر هیات شطرنج رفسنجان
ضمن معرفی خودتان بفرمایید شطرنج را از چه سنی شروع کردید؟ من سید کاظم مرتضوی متولد رفسنجان و ازحدود ۱۵،۱۶ سالگی شطرنج را شروع کردم
۲ مراحل پیشرفت و ترقی شما در این رشته ورزشی چگونه بوده است ؟ اوایل خیلی سریع در این ورزش پیشرفت کردم قهرمان دانشجویان ایران شدم و سپس به تیم ملی راه پیدا کردم و بعد به علت فعالیتهای سیاسی در زمان قبل از انقلاب از دانشگاه اخراج شدم
شما جزء معدود ایرانی هایی هستید که توانستید بر یک قهرمان شطرنج جهان غلبه کنید اگر ممکن است در مورد این مسابقه و احساستان بعد از این مسابقه برای ما بگویید ؟
مسابقه در پاریس انجام شد و ۲۰ شطرنجباز از کشورهای جهان از جمله قهرمان بانوان جهان و چند استاد بزرگ و استاد بین المللی حضور داشتند و من بنا به توصیه نایب رییس فدراسیون شطرنج جهان به عنوان نماینده ایران در مقابل ایشان قرار گرفتم د ر پایان مسابقه تنها فردی بودم که افتخار یافتم بر کارپف غلبه کنم ، تفاوت من و کارپف از زمبن تا آسمان است و این برد من چیزی جز لطف خدا ، یک فرصت استثنایی و شانس چیزی نبوده است .
۵ – در چه زمینه هایی با فدراسیون شطرنج همکاری داشته اید ؟ مسول کمیته فنی قبل از انقلاب که جزوات شطرنج را از همان زمان منتشر می کردم در آن زمان مربی تیم ملی و بازیکن باشگاهی بودم و بعد از انقلاب در فرانسه مربیگری کردم و بعد از فتوای امام (ره) بنا به دعوت رییس فدراسیون وقت آقای امامی به ایران آمدم و به عنوان مربی تیم ملی به مسابقات غرب آسیا اعزام شدم و سپس برای اقامت از فرانسه به ایران برگشتم .
۶- چه اهدافی را در این رشته دنبال می کنید ؟ کمک به پیشرفت خودم و کسانی که آموزش می بینند، تقویت حافظه ، ذهن و همچنین به عنوان یک رشته جذاب به آن می پردازم .
۷-شطرنج از نگاه شما ؟ شطرنج را آمیزه ای از هنر، علم ، و ورزش می دانند ولی قشنگترین بیان ، جدال واقع بینی با خودخواهی
۸- وضعیت شطرنج در ایران و شهرستانها را چگونه می بینید ؟ در ایران علاقه مند و شیفته زیاد داریم ولی وابسته به تک ستاره ها و تک مربیان هستیم رنکینگ ۴۶ ایران در جهان بیانگر فاصله ما در این رشته ورزشی با کشورهای صاحب نام است و در سالهای گذشته و قبل از انقلاب از این هم پایین تر بوده است بین ۴۹ تا ۵۲ ، امیدوارم با تلاشهای مسولان فدراسیون شطرنج و اقبال نونهالان و خانواده های با فرهنگ آنها کمکد باشد برای پیشرفت و گسترش این ورزش مفید .
۹-توصیه شما برای شطرنجبازان شهرستانی برای پیشرفت و بدست آوردن درجات بین المللی؟ شهرستانها با کمبود بودجه مواجه هستند که این معضل اصلی ورزش است ، خانواده هایی هستند که در این رشته سرمایه گذاری می کنند ولی در کل شطرنج در ایران و جهان به علت نداشتن تماشاچی مشکل دارد ، چون تماشای شطرنج ۴ ساعت بدون هیچ هیجانی عملا باعث نبودن تبلیغات و تماشاچی برای این رشته می شود و حل این مشکل با روابط بین هیاتها و مسابقه بین این هیاتها و شهرستانها و برگزاری مسابقه تا حدی قابل حل است
۱۰ – آخرین صحبت شما ؟ ۶۰ ساله که رفسنجان نیستم ولی زادگـاه خودم ، همشهریها و خانواده ام را دوست دارم و خودم را همواره رفسنجانی می دانم .
منبع : سایت شطرنج رفسنجان
- ۹۲/۰۵/۱۴