«شطرنج بوکس»، تقابل قدرت فیزیکی و ذهنی / نبرد مغز و مشت
«شطرنج بوکس»، تقابل قدرت فیزیکی و ذهنی / نبرد مغز و مشت
نویسنده: مینا شرفی
یک سالن مشتزنی پر از دود در برلین و جمعیتی مشتاق نویدبخش یک مبارزه نفسگیر میان دو بوکسور است. چراغ های سالن خاموش می شود، درهای سالن باز می شود و مردی تنومند وارد رینگ می گردد. دیوید دپتو 8045 کیلومتر را از سان فرانسیسکو طی کرده تا در این رینگ به پیروزی برسد. این بوکسور امریکایی که در داروخانه کار می کند با قدم هایی استوار و چهره یی خونسرد وارد رینگ می شود اما با دیدن چهره حریفش رنگ رخسارش را می بازد. در گوشه رینگ بوکسور آلمانی حریف امریکایی اش را براندز می کند. بوکسور آلمانی یک پلیس ضدشورش است که او را با نام «فرانک ضدترور» می شناسند و جمعیت حاضر در این سالن هم همگی طرفدار او هستند.
زنگ به صدا در می آید و صدای شروع راند اول در سالن طنین انداز می شود.
میز شطرنج میان رینگ بوکس
در حالی که جمعیت حاضر در سالن منتظرند تا دوبوکسور با مشت به جان هم بیفتند اتفاقی عجیب رخ می دهد. دو مبارز با هدفون پشت یک میز می نشینند و شروع به شطرنج بازی می کنند آن هم درست وسط رینگ بوکس.تعجب نکنید چرا که نام این روش «شطرنج بوکس» است. قوانین این رشته کاملاً ساده است. دو مبارز یک راند شطرنج بازی می کنند و سپس یک راند در رینگ بوکس به مبارزه می پردازند. در این ورزش قدرت مشتزنی به قدرت تفکر تبدیل می شود. اگر تعجب کرده اید که بوکسورها چگونه می توانند با دستکش مشتزنی مهره های شطرنج را جابه جا کنند باید گفت که آنها قبل از راند شطرنج دستکش های خود را در می آورند. «شطرنج بوکس» از یازده راند تشکیل شده است که دو مبارز در صورت مات کردن یا ناک اوت کردن حریف خود پیروز مسابقه لقب خواهند گرفت. راندهای شطرنج 4 دقیقه است و هر ورزشکار ماکسیمم 12 دقیقه فرصت دارد تا تمامی حرکت هایش را انجام دهد. اگر پس از یازده راند برنده مشخص نشود پیروزی به مبارزی داده می شود که در رینگ بوکس به پیروزی رسیده باشد. ورزش «شطرنج بوکس» در سال 2003 رسماً فعالیت خود را آغاز کرد. افرادی می توانند در این رشته فعالیت کنند که علاوه بر قدرت بدنی حداقل اطلاعاتی در مورد مسابقات شطرنج هم داشته باشند.
این ورزش در اروپای شرقی و مرکزی طرفداران زیادی پیدا کرده است و WCBO مدنظر دارد سال آینده مسابقات «شطرنج بوکس» را در لس آنجلس، پاریس، پراگ، زوریخ و مسکو برگزار کند.
اولین جام جهانی «شطرنج بوکس»
برلین میزبان اولین مسابقات جام جهانی «شطرنج بوکس» بود. این ورزش توسط یپه روبینگ هنرمند هلندی ابداع شده و خود او نیز سازمان دهنده این مسابقات در برلین بود. روبینگ در این خصوص گفت: «شطرنج و بوکس شباهت های زیادی به هم دارند. زمانی که شما سرباز را حرکت می دهید درست مثل این است که ضربه تند و کوتاه می زنید. هر وقت که اسب را حرکت می دهید انگار ضربه هوک به حریف تان می زنید و هنگامی هم که با وزیرتان مانور می دهید حریف تان ناک اوت می شود.»
دو ورزش که در یک ورزش جمع شده است مطمئناً فشار مضاعفی به ورزشکاران تحمیل می کند. «فرانک ضدشورش» برای آمادگی در این مبارزه بزرگ ساعت ها در یک استادیوم در برلین برای تقویت ماهیچه ها و ذهنش تمرین کرد.فرانک می گوید: «در «شطرنج بوکس» 90 درصد مساله ذهنی است. قبل از اینکه در یک مبارزه شکست بخورید ابتدا از لحاظ ذهنی مغلوب می شوید. لازمه این ورزش قدرت بدنی خوب در کنار ذهنی قدرتمند است.»
ورزشی در حال رشد
اما واقعاً چه دلیلی دارد که در یک ورزش ورزشکار هم از لحاظ بدنی و هم از لحاظ روحی محک زده شود؟
از نظر دیوید دپتو «شطرنج بوکس» ثابت می کند یک بوکسور هم عقل دارد و هم قدرت بدنی.
دیوید با گلایه می گوید: «خیلی ها بوکسورها را آدم های کم هوش تلقی می کنند اما زمانی که شما شطرنج و بوکس را با هم تلفیق می کنید بدین معناست که شما هم می توانید یک بوکسور باشید و هم یک آدم باهوش. ما می خواهیم به مردم نشان دهیم که بوکسورها آدم هایی باهوش هستند.»
این ورزش در آلمان طرفداران زیادی پیدا کرده است و حتی یک مدرسه در برلین این ورزش را به دانش آموزان آموزش می دهد. آلگ ماساله می گوید: «مادرم به من می گوید برای دفاع از خودم باید بوکس یاد بگیرم. من خودم عاشق شطرنج هستم. ترکیب این دو رشته بسیار جالب است.»
جان شادوک که در مدرسه «شطرنج بوکس» برلین مربی است در این خصوص می گوید: «در شطرنج ذهن شما به شدت درگیر می شود و سپس مجبورید مبارزه کنید. بسیاری از مبارزان پس از راند شطرنج به دلیل مشغولیت ذهنی مغلوب می شوند و همین مساله هیجان زیادی دارد.»
صحنه آخر
به رینگ باز می گردیم، راند هفتم است و دو مبارز تنومند در پشت میز شطرنج عرق می ریزند، ناگهان «فرانک ضدترور» با حرکت وزیر «دیوید دپتو» را کیش و مات می کند.
جمعیت غرق در شادی می شود و کمربند قهرمانی جهان به بوکسور آلمانی تعلق می گیرد.
روزنامه اعتماد
- ۹۲/۰۵/۱۳