گنج سعادت

هر گنج سعادت که خدا داد به حافظ از یمن دعای شب و ورد سحری بود

گنج سعادت

هر گنج سعادت که خدا داد به حافظ از یمن دعای شب و ورد سحری بود

گنج سعادت

در این وبلاگ مطالب مفید،جالب و آموزنده ای در رابطه با شطرنج،کامپیوتر و فناوری اطلاعات،دین و مذهب،شعر و ادبیات، سرگرمی و... قرار خواهد گرفت.در صورتی که لینک های دانلود یا فایل های دانلود شده ، مشکلی دارد لطفا اطلاع دهید تا در اسرع وقت اصلاح شود. لطفا بنده رو از نظرات خودتون محروم نفرمایید.

بایگانی
آخرین نظرات
  • ۲۶ ارديبهشت ۹۷، ۰۹:۲۲ - محمدی
    سلام
نویسندگان
وب سايت ختم قرآن مجيد وب سايت ختم صلوات

شطرنج،بازی دربارهای باشکوه هزار و یک شب

يكشنبه, ۲۳ تیر ۱۳۹۲، ۰۷:۰۱ ب.ظ

ژان پل سارتر می گوید : آن گاه که انسان احساس می کند آزاد است و می خواهد از آزادی خود بهره جوید ، فعالیت او رنگ بازی می گیرد .

از میان همه بازی های عمده که عمری به درازای تاریخ دارند ، شطرنج محبوب ترین و گسترده ترین بازی هاست .

بخشی از فریبندگی شطرنج را در وفور امکانات آن دانسته اند و برخی آن را همچون زنان ، اسرار آمیز خوانده اند .

در روایات افسانه ای آمده است که خاستگاه بازی شطرنج ، ایران است . هر چند در روایاتی مستندتر ریشه پیدایش آن به هند منسوب شده است .

در کتاب قوم های کهن در قفقاز ، ماورای قفقاز ، بین النهرین و هلال حاصلخیز اثر دکتر رقیه بهزادی ، می خوانیم :  هندوستان را خاستگاه شطرنج می دانند . تا سده پنجم میلادی، گونه ای از این بازی به نام چاتورانگا در آن جا تکامل یافته بود . هدف بازی در ابتدا گرفتن مهره های طرف مقابل بود . بعدها ، هدف بازی مات کردن حریف شد . در آن زمان در شطرنج، مهره فیل به طور مورب حرکت می کرد ولی می توانست بر روی مهره هایی مانند اسب در بازی روزگار کنونی بجهد ، وزیر نیز تنها می توانست به طور مورب دریک گوشه حرکت کند.

در قرن های هشتم و نهم میلادی ، شطرنج ، نقل مجالس شب های پرشکوه شهر هزار و یکشب ، بغداد شد . در آن روزگار، بازیکنان شطرنج در بغداد به چهار طبقه تقسیم می شدند که عالی ترین طبقه شامل استادان بزرگ بودند . بسیاری از آن اساتید نیز به عنوان مولفان رسالات شطرنج مانند ابوالفتح تاجیکی در قرن دوازدهم شهرت داشتند .

بنا به روایتی افسانه ای ، بازی شطرنج در روزگار انوشیروان از هند به ایران آورده شد و بازی نرد از ایران به هند رفت. فردوسی در شاهنامه درباره شطرنج و پیدایش آن در ایران ، داستانی گیرا آورده است. چکیده آن داستان چنین است :

سفیری از هند با هزار بار شتر، کالاهای گوناگون به دربار ایران می آید و تخته شطرنج را به کسری عرضه می کند و از سوی شاه هند پیغام می دهد که اگر از آیین های این بازی، دانایان ایران پرده برداشتند ، گذشته از باج سالیانه ، همه ساله هزار بار شتر از متاع های گوناگون به دربار ایران ارمغان خواهیم داد . وگرنه رواست که شاه ایران از باج در گذرد و خود باج گذار هندوستان باشد . کسری می پذیرد و دانایان را فرا می خواند درباره چند و چون این بازی اندیشه کنند . آنان پس از اندیشیدن های دور و دراز ، عجز خویش را به شاه خبر می دهند . بوذر جمهر حل این معما را به عهده می گیرد و سرانجام همه راز و رمزهای آن را در می یابد و در حضور سفیر هند به کسری عرضه می دارد . سفیر در نهایت شگفتی، رمز گشایی درست وزیر ایران را تایید می کند و همه کالاهایی را که آورده است در اختیار شاه ایران می گذارد .

پس از چندی ، بوذر جمهر ، بازی نرد را با الهام از بازی شطرنج ابداع می کند و به فرمان کسری ، آن را به دربار هند می برد و حل معنا و کشف چند و چون آن را از دانایان هند خواستار می شود . آنان در این کار فرو می مانند و شاه هند با تصدیق دانایی وزیر ایران، وی را با هدایای بسیار به ایران می فرستد .

سایر اقوام خاورمیانه تا قرن هفتم و هشتم، با شطرنج آشنا نبودند و در این زمان بود که شطرنج به خاورمیانه راه پیدا کرد. نخستین اشاره ها به انجام این بازی در گرجستان و ارمنستان از سده دوازدهم باقی مانده است و نیز کهن ترین اشاره به شطرنج در اروپای غربی، متعلق به اوایل سده یازدهم است .

بهزادی در مورد رواج این بازی در اروپا می نویسد، در این بازی از قرن نهم یا دهم میلادی از طریق کشورهای عربی و عمدتا از طریق اسپانیا و احتمالا ایتالیا وارد شد. وایکنیگ ها (نورمان ها) شطرنج را به اسکاندیناوی و جزایر بریتانیا بردند . تا قرن سیزدهم و چهاردهم ، شطرنج به صورت یک سرگرمی اشرافی درآمد و در تعدادی از آثار ادبی مثل آواز رولاند و تریستان و ایزوت از آن یاد شده است .


 منبع : «آچمز، سایت تخصصی شطرنج ایران»

 

 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی